linux-imx6-3.14.78-1 not booting cubox4x4 (Starting kernel..

Discussion about U-Boot and the kernel.

linux-imx6-3.14.78-1 not booting cubox4x4 (Starting kernel..

Postby maniac » Mon Sep 12, 2016 3:13 pm

Hello all,

After some time I wanted to try kernel upgrade, but it failed to boot again. I am still running 3.14.58-1 which boots and works OK..

Trying to boot with 3.14.78-1 I am getting on serial console/HDMI TV only this:

U-Boot SPL 2013.10-rc4 (Nov 05 2015 - 12:59:56)
Boot Device: SD1
spl: error reading image u-boot.img, err - -1
Load image from RAW...


U-Boot 2013.10-rc4 (Nov 05 2015 - 12:59:56)

CPU: Freescale i.MX6Q rev1.5 at 792 MHz
Reset cause: POR
Board: MX6-CuBox-i
DRAM: 3.8 GiB
MMC: FSL_SDHC: 0
*** Warning - bad CRC, using default environment

In: serial
Out: serial
Err: serial
Net: FEC [PRIME]
(Re)start USB...
USB0: USB EHCI 1.00
scanning bus 0 for devices... 1 USB Device(s) found
scanning usb for storage devices... 0 Storage Device(s) found
scanning usb for ethernet devices... 0 Ethernet Device(s) found
Hit any key to stop autoboot: 0
mmc0 is current device
** File not found /boot.scr **
** File not found /uEnv.txt **
** File not found /zImage **
** File not found /uImage **
** File not found /boot/boot.scr **
227 bytes read in 88 ms (2 KiB/s)
Importing environment from mmc0 ...
6986024 bytes read in 656 ms (10.2 MiB/s)
Booting from mmc ...
** File not found /boot/initramfs-linux.img **
Loaded initramfs-linux.img
33907 bytes read in 78 ms (423.8 KiB/s)
Loaded imx6q-cubox-i.dtb
Booting zImage
Kernel image @ 0x10800000 [ 0x000000 - 0x6a9928 ]
## Flattened Device Tree blob at 18000000
Booting using the fdt blob at 0x18000000
Using Device Tree in place at 18000000, end 1800b472

Starting kernel ...


And it end's up there, no further input on serial console, HDMI connected TV just blacks-out. Also ethernet link is not bought up. I guess it just cannot start the kernel.

I have got the same issue when last time tried to upgrade to 3.14.69-1 referenced here: viewtopic.php?f=23&t=10301

Root fs resides on external e-sata ssd disk and after upgrading my system with pacman -Syu I just manually copy contents of /boot to the SD card…

To get system boot again, I just have to replace bzImage with 3.14.58-1 version..

Many thanks for any help, I'm not sure if this is somehow connected to uboot, kernel or anything else...
maniac
 
Posts: 9
Joined: Tue Jun 23, 2015 5:36 pm

Re: linux-imx6-3.14.78-1 not booting cubox4x4 (Starting kern

Postby moonman » Thu Sep 15, 2016 4:30 am

Unfortunately I don't have your device and therenis no logs too. Are you on the latest uboot?
Pogoplug V4 | GoFlex Home | Raspberry Pi B 512 | CuBox-i4 Pro | ClearFog | BeagleBone Black | Odroid U2 | Odroid C1 | Odroid XU4
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[armv5] Updated U-Boot | |[armv5] How to install my.pogoplug.com service | [armv5] NAND Rescue System
moonman
Developer
 
Posts: 3089
Joined: Sat Jan 15, 2011 3:36 am
Location: Calgary, Canada

Re: linux-imx6-3.14.78-1 not booting cubox4x4 (Starting kern

Postby maniac » Thu Sep 29, 2016 11:21 am

Not sure how to find the u-boot version properly, so here is what i've found via the strings:

[root@localhost /]# strings boot/u-boot.img | head
U-Boot 2013.10-rc4 for mx6_cubox
maniac
 
Posts: 9
Joined: Tue Jun 23, 2015 5:36 pm

Re: linux-imx6-3.14.78-1 not booting cubox4x4 (Starting kern

Postby moonman » Sun Oct 02, 2016 8:15 pm

Pacman -Qs uboot-cubox-i

The reason i askis because there were some changes in the kernel packaging when we updates to the newer 3.14 kernel tree and the older uboot would not pick a dtb file so boot would hang. Try installing the package mentioned above and see if it helps
Pogoplug V4 | GoFlex Home | Raspberry Pi B 512 | CuBox-i4 Pro | ClearFog | BeagleBone Black | Odroid U2 | Odroid C1 | Odroid XU4
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[armv5] Updated U-Boot | |[armv5] How to install my.pogoplug.com service | [armv5] NAND Rescue System
moonman
Developer
 
Posts: 3089
Joined: Sat Jan 15, 2011 3:36 am
Location: Calgary, Canada

Re: linux-imx6-3.14.78-1 not booting cubox4x4 (Starting kern

Postby maniac » Tue Oct 04, 2016 7:19 am

When i try pacman -Ss uboot and looking for cubox then I can see only this:

alarm/uboot-cubox 2009.08-1
U-Boot for Cubox (Dove)
alarm/uboot-cubox-i 2013.10-5 [installed]
U-Boot for all Cubox-i variants

It seems I have the latest version installed? Sorry for my ignorance I'm not so familiar with Arch packages yet.. (but trying to get better :) ).

Thank you
maniac
 
Posts: 9
Joined: Tue Jun 23, 2015 5:36 pm


Return to U-Boot/Kernel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest