uboot for CuBox-i 4x4: only 2GB of 4GB seen (again)

This forum is for supported devices using an ARMv7 Freescale SoC.

uboot for CuBox-i 4x4: only 2GB of 4GB seen (again)

Postby Oleg » Fri Feb 23, 2018 12:18 am

Hi! Some time ago I reported that CuBox-i 4x4 has 4GB RAM but latest Arch Linux ARM is able to see only 2GB (viewtopic.php?f=45&t=8975), later the issue was solved by updating uboot, and the issue of 2GB/4GB was re-introduces in uboot-cubox-i-2015.07-2.

Now we have uboot-cubox-i 2017.01-1 with the same problem - no 4GB on CuBox i4x4.

As I checked right now the detection of 4GB is a problam again, I see only ~2GB at my 4x4:
Code: Select all
[oleg@alarm-4x4 ~]$ free
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:        2058112       45924     1875840         360      136348     1950972
Swap:             0           0           0


I run
Code: Select all
[oleg@alarm-4x4 ~]$ uname -a
Linux alarm-4x4 4.15.4-1-ARCH #1 SMP Mon Feb 19 19:25:59 UTC 2018 armv7l GNU/Linux


My uboot is
Code: Select all
[root@alarm-4x4 ~]# pacman -Ss uboot-cubox-i
alarm/uboot-cubox-i 2017.01-1 [installed]
    U-Boot for Cubox-i

Hope this issue could be addressed.

Regards, Oleg
Last edited by Oleg on Sat Apr 14, 2018 6:12 pm, edited 1 time in total.
Oleg
 
Posts: 28
Joined: Tue Jun 23, 2015 1:28 pm

Re: uboot for CuBox-i 4x4: only 2GB of 4GB seen (again)

Postby nezhac » Fri Apr 13, 2018 10:12 am

There's been one or two similar points on armbian forums, seems that the problem IS in uboot:
https://forum.armbian.com/topic/6476-ha ... cubox-4x4/

I remember trying out armbian a while back and it detecting all the 4GB RAM, if my memory is correct.
We should try comparing the uboot packages between distros to see where the issue is.
nezhac
 
Posts: 8
Joined: Mon Jan 13, 2014 10:41 am

Re: uboot for CuBox-i 4x4: only 2GB of 4GB seen (again)

Postby Oleg » Sat Apr 14, 2018 7:04 pm

I spend some time checking History for PKGBUILDs/alarm/uboot-cubox-i, at https://github.com/archlinuxarm/PKGBUIL ... ot-cubox-i, but was unable to locate any commits which are responisble to add or remove support for 4GB RAM in CuBox-i4x4. I think that the change was introduced in August of 2015.

Any ideas where to look how to add support for 4GB RAM in CuBox-i4x4?

I can provide an access to my CuBox-i4x4 if any developer is interested to run some tests.

Should I report that bug to u-boot developers upstream?

I really do not want to downgrade to uboot-20150515.tar.xz (http://download.solid-run.com/pub/solid ... 515.tar.xz, the link was shared by maniac in one of my old posts on 25 June, 2015), please, suggest any ideas on how to get back full support for 4GB!
Oleg
 
Posts: 28
Joined: Tue Jun 23, 2015 1:28 pm

Re: uboot for CuBox-i 4x4: only 2GB of 4GB seen (again)

Postby nezhac » Tue May 08, 2018 2:09 pm

I tried out Armbian, both the debian image for sever use and ubuntu image for desktop use.
Both still only detect 2GB ram, and both use uboot 2017.01
The recent link I posted from the armbian forum has an attached uboot that I haven't tried yet, need to test it out.

In an older discussion from geexbox forum, a custom kernel apparently fixed the issue:
http://www.geexbox.org/forum/topic/4gb- ... ed/page/2/

Oleg, have you tried the old uboot from 2015 to see if the RAM is properly detected?
nezhac
 
Posts: 8
Joined: Mon Jan 13, 2014 10:41 am

Re: uboot for CuBox-i 4x4: only 2GB of 4GB seen (again)

Postby Oleg » Mon May 28, 2018 2:38 am

I spend all this weekend trying to get to boot with u-boot from 2015 without any luck.

I got following output on console:
Code: Select all
U-Boot SPL 2013.10-rc4-g4993fb9-dirty (May 15 2015 - 10:59:53)
Boot Device: SD1
spl: error reading image u-boot.img, err - -1
Load image from RAW...
spl: wrong MMC boot mode
### ERROR ### Please RESET the board ###
Oleg
 
Posts: 28
Joined: Tue Jun 23, 2015 1:28 pm


Return to Freescale

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest