USB connector not working on Hummingboard i2eX with 4.11.2

This forum is for supported devices using an ARMv7 Freescale SoC.

USB connector not working on Hummingboard i2eX with 4.11.2

Postby crazystick » Tue May 30, 2017 4:18 pm

Hi,

I've updated my Hummingboard to use linux-armv7-cubox 4.11.2-2

The top USB port (which should be connected to USB bus 1) is not functional. I've tried on two different boards, so it's not hardware related. The bottom USB port, which is on bus 2 via an internal hub, is working fine.

The root hub does show up in lsusb output.

Any ideas?

Thanks, Paul
crazystick
 
Posts: 23
Joined: Wed Jul 25, 2012 3:09 pm

Re: USB connector not working on Hummingboard i2eX with 4.11

Postby crazystick » Wed May 31, 2017 12:21 pm

Further investigation shows that this is power related. There doesn't seem to be any power on the top (bus 1) USB connector. Devices plugged in via a powered hub are enumerated correctly.

I don't see anything obvious looking through imx6qdl-hummingboard.dtsi - compared with 3.14.79 both have
Code: Select all
{
        ...
   regulators {
      compatible = "simple-bus";

      ...

      reg_usbh1_vbus: usb-h1-vbus {
         compatible = "regulator-fixed";
         enable-active-high;
         gpio = <&gpio1 0 GPIO_ACTIVE_HIGH>;
         pinctrl-names = "default";
         pinctrl-0 = <&pinctrl_hummingboard_usbh1_vbus>;
         regulator-name = "usb_h1_vbus";
         regulator-min-microvolt = <5000000>;
         regulator-max-microvolt = <5000000>;
      };
               
                ...
};
...
&usbh1 {
   disable-over-current;
   vbus-supply = <&reg_usbh1_vbus>;
   status = "okay";
};


assuming that GPIO_ACTIVE_HIGH = 0

I did find the following changes:

Code: Select all
&pcie {
   pinctrl-names = "default";
   pinctrl-0 = <&pinctrl_hummingboard_pcie_reset>;
   reset-gpio = <&gpio3 4 GPIO_ACTIVE_LOW>;
   status = "okay";
};


reset-gpio has gone from GPIO_ACTIVE_HIGH to GPIO_ACTIVE_LOW

Code: Select all
&usdhc2 {
   pinctrl-names = "default";
   pinctrl-0 = <
      &pinctrl_hummingboard_usdhc2_aux
      &pinctrl_hummingboard_usdhc2
   >;
   vmmc-supply = <&reg_3p3v>;
   cd-gpios = <&gpio1 4 GPIO_ACTIVE_LOW>;
   status = "okay";
};


cd-gpios has gone from GPIO_ACTIVE_HIGH to GPIO_ACTIVE_LOW

Those might be entirely correct, and seem unrelated in any case. PCIe is working fine for me on this kernel.
crazystick
 
Posts: 23
Joined: Wed Jul 25, 2012 3:09 pm

Re: USB connector not working on Hummingboard i2eX with 4.11

Postby crazystick » Wed Jul 12, 2017 4:15 pm

Still not working 4.12.0-1-ARCH
crazystick
 
Posts: 23
Joined: Wed Jul 25, 2012 3:09 pm


Return to Freescale

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests