BBB boots from microSD card, but not from emmc

This forum is for supported devices using an ARMv7 Texas Instruments (TI) SoC.

BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby GaryScottMartin » Sun Aug 07, 2016 12:01 pm

After following the installation instructions here: https://archlinuxarm.org/platforms/armv7/ti/beaglebone, I am unable to get the BBB to boot Arch from emmc. It boots fine everytime from the microSD card. I have navigated around the file structure on the emmc after expanding the tar, and everything appears to be there.

After poweroff and removing the microSD card, reapplying power results in a hung boot. The Power LED and RJ45 LEDs show their normal indications. USR0 & USR3 remain on solid. No response to ssh login attempts. Poweroff, reinsert the microSD card, reapply power and it boots fine. The BBB is running on the 2A power supply that came with it in the Adafruit starter kit.

BTW, I am new to Arch and BBB both. Recently switched from Kubuntu to Arch on my PC and that went very smoothly.
GaryScottMartin
 
Posts: 5
Joined: Sun Aug 07, 2016 11:27 am

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby WarheadsSE » Sun Aug 07, 2016 2:32 pm

Have you attached a TTL UART to see the output of boot?
Core Developer
Remember: Arch Linux ARM is entirely community donation supported!
WarheadsSE
Developer
 
Posts: 6730
Joined: Mon Oct 18, 2010 2:12 pm

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby GaryScottMartin » Sun Aug 07, 2016 7:19 pm

Not yet. FTDI cable is on order. It will be a few days getting here.

Gary
GaryScottMartin
 
Posts: 5
Joined: Sun Aug 07, 2016 11:27 am

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby GaryScottMartin » Fri Aug 12, 2016 8:23 am

This is what I get on the serial console when it attempts to boot from eMMC:

SPL 2015.04 (Jun 07 2015 - 19:26:11)


U-Boot 2015.04 (Jun 07 2015 - 19:26:11)

Watchdog enabled
I2C: ready
DRAM: 512 MiB
MMC: OMAP SD/MMC: 0, OMAP SD/MMC: 1
Using default environment

Net: <ethaddr> not set. Validating first E-fuse MAC
cpsw
Hit any key to stop autoboot: 0
gpio: pin 53 (gpio 53) value is 1
starting USB...
USB0: Port not available.
Card did not respond to voltage select!
switch to partitions #0, OK
mmc1(part 0) is current device
mmc found on device 1
** No partition table - mmc 1 **
Checking for: /boot/uEnv.txt ...
gpio: pin 54 (gpio 54) value is 1
** No partition table - mmc 1 **
gpio: pin 55 (gpio 55) value is 1
** No partition table - mmc 1 **
No kernel found
gpio: pin 54 (gpio 54) value is 0
gpio: pin 55 (gpio 55) value is 0
USB is stopped. Please issue 'usb start' first.
USB is stopped. Please issue 'usb start' first.
gpio: pin 54 (gpio 54) value is 0
gpio: pin 55 (gpio 55) value is 0
gpio: pin 56 (gpio 56) value is 1
U-Boot#
GaryScottMartin
 
Posts: 5
Joined: Sun Aug 07, 2016 11:27 am

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby WarheadsSE » Fri Aug 12, 2016 2:21 pm

Does this behavior change if you hold the boot button down?
Core Developer
Remember: Arch Linux ARM is entirely community donation supported!
WarheadsSE
Developer
 
Posts: 6730
Joined: Mon Oct 18, 2010 2:12 pm

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby GaryScottMartin » Sat Aug 13, 2016 3:48 am

Yes, if I depress the power button until the power goes off or remove the power plug and the boot button is depressed when power comes back up then all I get on the console is the letter "C" continuously at about 2 letters per second. No change after releasing the boot button, but pressing reset stops the "C" output until it is released.

If I depress the boot button and hold it down while pressing the reset button, I get the same behavior as when not holding the boot button down at boot.
GaryScottMartin
 
Posts: 5
Joined: Sun Aug 07, 2016 11:27 am

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby WarheadsSE » Sun Aug 14, 2016 4:20 pm

I have to check, but I get the feeling the onboard uboot is out of date.
Core Developer
Remember: Arch Linux ARM is entirely community donation supported!
WarheadsSE
Developer
 
Posts: 6730
Joined: Mon Oct 18, 2010 2:12 pm

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby GaryScottMartin » Tue Aug 16, 2016 1:51 pm

I found my error and I have it working now. This poster stumbled more or less the same way:
viewtopic.php?f=48&t=8943&p=47173#p47173

I initially interpreted "After booting into Arch Linux ARM, follow the above steps 1 through 7 using the device /dev/mmcblk1" to mean "mkfs.ext4 -O ^metadata_csum,^64bit /dev/mmcblk11" when that generated an error I went back to "mkfs.ext4 -O ^metadata_csum,^64bit /dev/mmcblk1", which didn't generate an error rather than "mkfs.ext4 -O ^metadata_csum,^64bit /dev/mmcblk1p1." Once I used mmcblk1p1 in steps 4 & 5, everthing worked properly.

Thanks for your help,

Gary
GaryScottMartin
 
Posts: 5
Joined: Sun Aug 07, 2016 11:27 am

Re: BBB boots from microSD card, but not from emmc

Postby WarheadsSE » Tue Aug 16, 2016 10:39 pm

:ugeek:
Core Developer
Remember: Arch Linux ARM is entirely community donation supported!
WarheadsSE
Developer
 
Posts: 6730
Joined: Mon Oct 18, 2010 2:12 pm


Return to Texas Instruments (TI)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests