Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

This forum is for discussion about general software issues.

Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby dpirate » Sat Sep 16, 2017 7:22 pm

This is on a Raspberry Pi Model B+. Videos used to play fine with Kodi until I did a 'pacman -Syu' this morning which updated to a newer kernel and bootloader. /dev/vcsm seems to be missing. Any idea on how to fix this?


Sep 16 20:27:07 XXXXXX systemd[1]: Started Starts an instance of Kodi.
Sep 16 20:27:08 XXXXXX kodi-standalone[250]: which: no start-pulseaudio-x11 in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin)
Sep 16 20:27:08 XXXXXX kodi-standalone[250]: which: no pulse-session in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin)
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: usrvcsm: [vcsm_malloc_cache]: [260] [mmal_vc_port buffer]: NULL size or invalid device!
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: usrvcsm: [vcsm_vc_hdl_from_hdl]: [260]: invalid device or handle!
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: usrvcsm: [vcsm_lock]: [260]: invalid device or invalid handle!
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: mmal: mmal_vc_shm_alloc: could not allocate 1048576 bytes of shared memory (handle 0)
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: mmal: mmal_vc_port_payload_alloc: vc.ril.video_decode:in:0(MP4V): failed to allocate 1048576 bytes of shared memory
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: mmal: mmal_pool_initialise_buffer_headers: failed to allocate payload 0/2
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: usrvcsm: [vcsm_malloc_cache]: [260] [CGPUMEM]: NULL size or invalid device!
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: usrvcsm: [vcsm_vc_hdl_from_hdl]: [260]: invalid device or handle!
Sep 16 20:33:50 XXXXXX kodi-standalone[250]: usrvcsm: [vcsm_lock]: [260]: invalid device or invalid handle!
Sep 16 20:34:35 XXXXXX kodi-standalone[250]: /usr/bin/kodi: line 175: 260 Aborted (core dumped) "$LIBDIR/${bin_name}/${bin_name}.bin" $SAVED_ARGS
Sep 16 20:34:36 XXXXXX kodi-standalone[250]: Crash report available at /var/lib/kodi/kodi_crashlog-20170916_203435.log
dpirate
 
Posts: 2
Joined: Sat Sep 16, 2017 7:14 pm

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby gnumdk » Sun Sep 17, 2017 11:26 am

Can confirm the issue, Kodi is broken on here too. Looking for a solution.
gnumdk
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 17, 2017 11:25 am

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby gnumdk » Sun Sep 17, 2017 11:34 am

gnumdk
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 17, 2017 11:25 am

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby gnumdk » Sun Sep 17, 2017 11:48 am

gnumdk
 
Posts: 3
Joined: Sun Sep 17, 2017 11:25 am

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby dpirate » Sun Sep 17, 2017 12:02 pm

Thanks for the link. I wanted to revert but couldn't find where I could download the previous kernels. Do I need to also rollback bootloader stuff?
dpirate
 
Posts: 2
Joined: Sat Sep 16, 2017 7:14 pm

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby jshuping » Wed Sep 20, 2017 1:12 pm

Thanks for finding this change, I had the exact same issue.

@dpirate you probably still have the previous kernel in your pacman cache.

I just did this:
sudo pacman -U /var/cache/pacman/pkg/linux-raspberrypi-4.9.43-1-armv7h.pkg.tar.xz

and rebooted, now we are back in business!

@gnumdk do you know of other places this is being discussed / tracked, seems like it will be a big pain point for kodi rbp users.
jshuping
 
Posts: 1
Joined: Wed Sep 20, 2017 1:06 pm

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby invisiblek » Wed Sep 20, 2017 3:38 pm

Whenever this gets merged it'll be fixed: https://github.com/archlinuxarm/PKGBUILDs/pull/1516

I already fixed it in the pi kernel.

EDIT: turns out the issue kmihelich referred to is different than what I had fixed. I have another patch in the works, can follow here: https://github.com/raspberrypi/linux/issues/2173
invisiblek
 
Posts: 8
Joined: Wed Sep 20, 2017 3:37 pm

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby flocke » Sat Sep 23, 2017 9:52 am

For now you can just disable MMAL acceleration in the player settings.
It's not optimal but at least you can watch videos this way until the kernel issue is solved.
flocke
 
Posts: 3
Joined: Tue Apr 26, 2016 7:24 pm

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby graysky » Mon Sep 25, 2017 6:54 pm

invisiblek wrote:EDIT: turns out the issue kmihelich referred to is different than what I had fixed. I have another patch in the works, can follow here: https://github.com/raspberrypi/linux/issues/2173


Does the patch you submitted a few days ago work for you building 4.9.51?
graysky
 
Posts: 355
Joined: Sun Jun 26, 2011 6:56 am
Location: /run/user/1000

Re: Videos not playing anymore with Kodi with latest updates

Postby invisiblek » Mon Sep 25, 2017 7:24 pm

graysky wrote:
invisiblek wrote:EDIT: turns out the issue kmihelich referred to is different than what I had fixed. I have another patch in the works, can follow here: https://github.com/raspberrypi/linux/issues/2173


Does the patch you submitted a few days ago work for you building 4.9.51?


Yes, it applies clean on top of 4.9.51 and should work fine.

EDIT: but you should actually follow here I suppose, since it'll be the most up-to-date version of the patch: https://github.com/raspberrypi/linux/pull/2206
invisiblek
 
Posts: 8
Joined: Wed Sep 20, 2017 3:37 pm

Next

Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest