Raspberry Pi 3 Model B can't play 360p videos on browser

This forum is for topics dealing with problems with software specifically in the ARMv7h repo.

Raspberry Pi 3 Model B can't play 360p videos on browser

Postby Sourav » Sat Oct 17, 2020 7:19 am

Hi, I am on Raspberry Pi 3 Model B.

If I use Raspberry Pi OS, there's no problem whatsoever with video playback (even 720p) on the browser.

But with ArchLinux ARM, both chromium and firefox stutters and struggles to play 360p videos full screen.

Here are the details:

Kernel:
Code: Select all
$ cat /proc/version
Linux version 5.4.65-1-ARCH (builduser@leming) (gcc version 10.2.0 (GCC)) #1 SMP PREEMPT Tue Sep 15 16:21:43 UTC 2020


Code: Select all
$ cat /boot/config.txt
# See /boot/overlays/README for all available options

arm_freq=1270
core_freq=520
over_voltage=5
# over_voltage_sdram=3

gpu_mem=192

# framebuffer_width=1280
# framebuffer_height=720

hdmi_force_hotplug=1
hdmi_drive=2
disable_overscan=1

dtparam=audio=on

boot_delay=1
initramfs initramfs-linux.img followkernel


Drivers:
Code: Select all
$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: VMware, Inc.
OpenGL renderer string: llvmpipe (LLVM 10.0.1, 128 bits)
OpenGL core profile version string: 3.3 (Core Profile) Mesa 20.1.7
OpenGL core profile shading language version string: 3.30
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.1 Mesa 20.1.7
OpenGL shading language version string: 1.40
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.1 Mesa 20.1.7
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.10
OpenGL ES profile extensions:


Code: Select all
$ pacman -Qs | egrep 'libva|xf86'
local/libva 2.9.0-1
local/libva-vdpau-driver 0.7.4-4
local/libxxf86vm 1.1.4-4
local/xf86-input-libinput 0.30.0-1 (xorg-drivers)
local/xf86-video-fbdev 0.5.0-2 (xorg-drivers)
local/xf86-video-fbturbo-git 199.f9a6ed7-4
local/xf86-video-vesa 2.4.0-3 (xorg-drivers xorg)


Chromium GPU flags:

Code: Select all

Graphics Feature Status
Canvas: Hardware accelerated
Flash: Hardware accelerated
Flash Stage3D: Hardware accelerated
Flash Stage3D Baseline profile: Hardware accelerated
Compositing: Hardware accelerated
Multiple Raster Threads: Enabled
Out-of-process Rasterization: Disabled
OpenGL: Enabled
Hardware Protected Video Decode: Unavailable
Rasterization: Hardware accelerated on all pages
Skia Renderer: Enabled
Video Decode: Unavailable
Vulkan: Disabled
WebGL: Hardware accelerated
WebGL2: Hardware accelerated


Firefox VAAPI (about:config -> VAAPI)

Code: Select all
media.ffmpeg.vaapi-drm-display.enabled   true   
media.ffmpeg.vaapi.enabled   true



---

A question has been posted here:
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=63&t=288427

Edit:
I have mostly similar modules running on the Pi and the boot/config.txt is also same now (copied from RPiOS). But nothing has changed.

Any idea how to play 720p videos? Or is this because of unoptimized built packages that makes AlARM slower?
Sourav
 
Posts: 9
Joined: Mon Sep 09, 2019 8:38 am

Return to ARMv7h

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests