[SOLVED] RPi 4- aarch64 enable USB early in boot process

This forum is for topics dealing with problems with software specifically in the AArch64 repo.

Re: [SOLVED] RPi 4- aarch64 enable USB early in boot process

Postby mrtux » Thu Nov 19, 2020 5:36 am

It is indeed, it only takes about 5 minutes to build! I added the stuff the gentoo wiki says is required for Luks, let me know if it is what is required or if you need some other stuff in there as well. As far as your USB issues go, are you using a powered external enclosure for your SSD? If you are not, that is most certainly the root cause of the issue. The Pi powersupply won't give full power to video and all usb devices if you have too much drawing power, it isn't a super hefty psu, you may want to consider getting a good USB-C type card that has usb, and it's own powersupply. Although if you are not currently using a powered drive enclosure, that should solve your issue. I also recall reading somewhere you can use the gpio pins to add power, may also be something to look into.
https://www.dropbox.com/s/2adrmtna5p7nx ... ar.gz?dl=0
There is also the newer uboot on dropbox here, but it is bundled with an older kernel.
https://www.dropbox.com/s/u2a4f5d9dawn2 ... ar.gz?dl=0
Good luck, and let me know how it goes for you.
mrtux
 
Posts: 32
Joined: Wed Aug 12, 2020 4:06 am

Re: [SOLVED] RPi 4- aarch64 enable USB early in boot process

Postby sHAsHiLx » Fri Dec 18, 2020 11:33 am

On my Raspberry Pi 4 8Gb - if I only added pcie_brcmstb - nothing changes to device - USB not working at all and in addition - network now working too. Found workaround from here that will bring back network back and I even can ssh to device. But still no luck with USB (attached USB-SATA not seeing and USB keyboard not work).

My modules for now is
Code: Select all
MODULES=(pcie_brcmstb bcm_phy_lib broadcom mdio_bcm_unimac genet)
sHAsHiLx
 
Posts: 1
Joined: Fri Dec 18, 2020 11:27 am

Re: [SOLVED] RPi 4- aarch64 enable USB early in boot process

Postby mrtux » Sat Dec 26, 2020 6:43 pm

sHAsHiLx wrote:On my Raspberry Pi 4 8Gb - if I only added pcie_brcmstb - nothing changes to device - USB not working at all and in addition - network now working too. Found workaround from here that will bring back network back and I even can ssh to device. But still no luck with USB (attached USB-SATA not seeing and USB keyboard not work).

My modules for now is
Code: Select all
MODULES=(pcie_brcmstb bcm_phy_lib broadcom mdio_bcm_unimac genet)


Which version of uboot are you using? Have you tried one of the newer ones posted here? The 8GB often needs a later .dtb file to be replaced, you can find info on that here https://archlinuxarm.org/forum/viewtopic.php?f=65&t=14734&start=10 And solutions others have come up with for the 8gb version.
mrtux
 
Posts: 32
Joined: Wed Aug 12, 2020 4:06 am

Previous

Return to ARMv8

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest