Samsung Chromebook Plus :: Can't start Xorg-server

This is for ARMv8 based devices

Samsung Chromebook Plus :: Can't start Xorg-server

Postby kermit1 » Sat Apr 22, 2017 3:10 pm

Hello,

I'm currently using a USB drive for an ArchLinuxArm install on a Samsung Chromebook Plus. Been following the instructions here (warning link to ArchLinuxARM website) https://archlinuxarm.org/platforms/armv8/rockchip/samsung-chromebook-plus. I've been able to boot into the drive, connect to wifi, test the sound card, and use pacman to download packages--but my install of X Org Server isn't working.

I used the following command to install X ORG, no errors during the process:

Code: Select all
pacman -S xorg-twm xorg-xclock xterm


When I try to start XOrg using the command:

Code: Select all
startx


I'm getting the below error:

[ 1043.761]
X.Org X Server 1.19.3
Release Date: 2017-03-15
[ 1043.762] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 1043.762] Build Operating System: Linux 3.14.79-3-ARCH aarch64
[ 1043.762] Current Operating System: Linux alarm 4.4.52-2 #1 SMP PREEMPT Sun Mar 19 13:55:06 MDT 2017 aarch64
[ 1043.762] Kernel command line: cros_secure console=tty1 console=ttyS2,115200n8 earlyprintk=ttyS2,115200n8 init=/sbin/init root=PARTUUID=bfe258cc-5253-ac43-ace8-0ff7c779c9d3/PARTNROFF=1 rootwait rw noinitrd
[ 1043.762] Build Date: 10 April 2017 01:12:17AM
[ 1043.762]
[ 1043.762] Current version of pixman: 0.34.0
[ 1043.762] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 1043.762] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 1043.762] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Apr 22 13:48:01 2017
[ 1043.762] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 1043.763] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 1043.763] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 1043.763] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 1043.763] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 1043.763] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 1043.763] (==) Automatically adding devices
[ 1043.763] (==) Automatically enabling devices
[ 1043.763] (==) Automatically adding GPU devices
[ 1043.763] (==) Automatically binding GPU devices
[ 1043.763] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[ 1043.763] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[ 1043.763] Entry deleted from font path.
[ 1043.763] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[ 1043.763] Entry deleted from font path.
[ 1043.763] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[ 1043.763] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[ 1043.763] Entry deleted from font path.
[ 1043.763] (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[ 1043.763] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/misc/,
/usr/share/fonts/TTF/,
/usr/share/fonts/OTF/
[ 1043.763] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 1043.763] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 1043.763] (II) Loader magic: 0x5e1d28
[ 1043.763] (II) Module ABI versions:
[ 1043.763] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 1043.763] X.Org Video Driver: 23.0
[ 1043.763] X.Org XInput driver : 24.1
[ 1043.763] X.Org Server Extension : 10.0
[ 1043.764] (--) using VT number 2

[ 1043.764] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[ 1043.765] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[ 1043.766] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 1043.767] (II) no primary bus or device found
[ 1043.767] falling back to /sys/devices/platform/display-subsystem/drm/card1
[ 1043.767] (II) LoadModule: "glx"
[ 1043.767] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 1043.773] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 1043.773] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[ 1043.773] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[ 1043.773] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 0
[ 1043.773] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 1
[ 1043.773] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 1043.773] (II) LoadModule: "modesetting"
[ 1043.773] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[ 1043.774] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[ 1043.774] compiled for 1.19.3, module version = 1.19.3
[ 1043.774] Module class: X.Org Video Driver
[ 1043.774] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[ 1043.774] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 1043.774] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[ 1043.774] (II) UnloadModule: "fbdev"
[ 1043.774] (II) Unloading fbdev
[ 1043.774] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[ 1043.774] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[ 1043.816] (II) modeset(0): using drv /dev/dri/card1
[ 1043.823] (II) modeset(0): Creating default Display subsection in Screen section
"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[ 1043.823] (==) modeset(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[ 1043.823] (==) modeset(0): RGB weight 888
[ 1043.823] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[ 1043.823] (II) Loading sub module "glamoregl"
[ 1043.823] (II) LoadModule: "glamoregl"
[ 1043.823] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[ 1043.823] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[ 1043.824] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[ 1043.824] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 1043.824] (II) glamor: OpenGL accelerated X.org driver based.
[ 1043.825] (EE)
[ 1043.825] (EE) Backtrace:
[ 1043.825] (EE)
[ 1043.825] (EE) Bus error at address 0x7a60818cc2
[ 1043.825] (EE)
Fatal server error:
[ 1043.825] (EE) Caught signal 7 (Bus error). Server aborting
[ 1043.825] (EE)
[ 1043.825] (EE)
Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
[ 1043.825] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[ 1043.825] (EE)
[ 1043.850] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.


My eventual goal is to install XFCE and Awesome. Any thoughts on why I'm getting this issue?

Thanks!
kermit1
 
Posts: 3
Joined: Wed Apr 19, 2017 5:32 pm

Return to ARMv8 Devices

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest