wifi stopped working

Ask questions about Arch Linux ARM. Please search before making a new topic.

wifi stopped working

Postby ricanlinux » Thu Nov 23, 2017 9:22 am

I have 2 RPI3 devices running Archlinux Arm. The first is my nextcloud server and the other is my emby server. On the emby server I was sending via sftp about 6GB of video files. They all transferred successfully. However when I tried to move them from the home directory to my media folder my ssh session crashed. I rebooted the device and noticed that I could not longer ssh to it. I plug it in via ethernet and tried to manually connect via wpa_supplicant command. This is what I got

Code: Select all
[root@emby alarm]# wpa_supplicant -D nl80211,wext -i wlan0 -c<(wpa_passphrase "SSID" "password")
Successfully initialized wpa_supplicant
P2P: No social channels supported by the driver - do not enable P2P
Failed to create interface p2p-dev-p2p-dev-wlan0: -22 (Invalid argument)
nl80211: Failed to create a P2P Device interface p2p-dev-p2p-dev-wlan0
P2P: Failed to enable P2P Device interface
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1


I also tried to install Network Manager and when I ran the nmtui-connect command, only the ethernet port was recognized.

Here is a portion of dmesg

Code: Select all
[root@emby alarm]# dmesg -T |grep brcmfmac
\[Mon Nov 20 17:16:39 2017] usbcore: registered new interface driver brcmfmac
[Mon Nov 20 17:16:39 2017] brcmfmac: Firmware version = wl0: Dec 15 2015 18:10:45 version 7.45.41.23 (r606571) FWID 01-cc4eda9c
[Mon Nov 20 17:16:39 2017] brcmfmac: brcmf_c_preinit_dcmds: CLM version = API: 12.2 Data: 7.11.15 Compiler: 1.24.2 ClmImport: 1.24.1 Creation: 2014-05-26 10:53:55 Inc Data: 9.5.0 Inc Compiler: 1.29.4 Inc ClmImport: 1.29.25 Creation: 2015-12-15 17:59:18
[Mon Nov 20 17:16:39 2017] brcmfmac: power management disabled
[Mon Nov 20 17:16:39 2017] brcmfmac: power management disabled
[Mon Nov 20 19:16:30 2017] brcmfmac: power management disabled
[Mon Nov 20 19:16:30 2017] brcmfmac: brcmf_p2p_create_p2pdev: set p2p_disc error
[Mon Nov 20 19:16:30 2017] brcmfmac: brcmf_cfg80211_add_iface: add iface p2p-dev-wlan0 type 10 failed: err=-16
[Mon Nov 20 19:22:10 2017] brcmfmac: power management disabled
[Mon Nov 20 19:35:32 2017] brcmfmac: power management disabled
[Mon Nov 20 19:51:26 2017] brcmfmac: power management disabled
[Thu Nov 23 09:03:44 2017] brcmfmac: power management disabled


Any help would be appreciated.
ricanlinux
 
Posts: 3
Joined: Tue Jan 05, 2016 6:09 am

Re: wifi stopped working

Postby peoro » Mon Dec 04, 2017 3:22 pm

Hey! Something similar is happening to me too, on my Raspberry Pi Zero W.

I updated the whole system on 2017-11-18. Everything was working fine before, and kept working until I rebooted the Raspberry.

I rebooted it on the 2017-11-29, and from that day I'm having problems.
Now if the WiFi disconnects, it won't reconnect: after restarting `systemd-networkd` I see your same messages in my journald:
Code: Select all
Dec 03 21:21:06 alarmpi systemd[1]: Started Network Service.
Dec 03 21:21:07 alarmpi wpa_supplicant[11721]: P2P: No social channels supported by the driver - do not enable P2P
Dec 03 21:21:07 alarmpi wpa_supplicant[11721]: Failed to create interface p2p-dev-p2p-dev-wlan0: -22 (Invalid argument)
Dec 03 21:21:07 alarmpi wpa_supplicant[11721]: nl80211: Failed to create a P2P Device interface p2p-dev-p2p-dev-wlan0
Dec 03 21:21:07 alarmpi wpa_supplicant[11721]: P2P: Failed to enable P2P Device interface
Dec 03 21:21:07 alarmpi wpa_supplicant[11721]: wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
Dec 03 21:21:08 alarmpi wpa_supplicant[11721]: wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
Dec 03 21:21:09 alarmpi wpa_supplicant[11721]: wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
[...]


Before rebooting after the last update, everything was working fine:
Code: Select all
Nov 28 02:33:58 alarmpi systemd[1]: Started Network Service.
Nov 28 02:33:59 alarmpi wpa_supplicant[8946]: wlan0: Trying to associate with 50:c7:bf:d8:e4:0e (SSID='peoro's' freq=2432 MHz)
Nov 28 02:33:59 alarmpi wpa_supplicant[8946]: wlan0: Associated with 50:c7:bf:d8:e4:0e
Nov 28 02:33:59 alarmpi wpa_supplicant[8946]: wlan0: CTRL-EVENT-SUBNET-STATUS-UPDATE status=0
Nov 28 02:33:59 alarmpi wpa_supplicant[8946]: wlan0: WPA: Key negotiation completed with 50:c7:bf:d8:e4:0e [PTK=CCMP GTK=CCMP]
Nov 28 02:33:59 alarmpi wpa_supplicant[8946]: wlan0: CTRL-EVENT-CONNECTED - Connection to 50:c7:bf:d8:e4:0e completed [id=0 id_str=]
Nov 28 02:33:59 alarmpi systemd-networkd[8944]: wlan0: Gained carrier
[...]




Are you still having issues?

I've seen that new versions of many packages that might be involved are available (i.e. the kernel, Raspberry's firmware etc), but I'm afraid to install them because I won't be able to have physical access to the Raspberry for the next couple of months - I only try to update it when I can access it, and the last time it was on the 18th of November :\
peoro
 
Posts: 6
Joined: Sat Nov 11, 2017 4:53 am

Re: wifi stopped working

Postby peoro » Tue Dec 05, 2017 3:03 am

I just felt brave and updated the system.

Everything is working fine!

Whatever caused the issue has been fixed.
peoro
 
Posts: 6
Joined: Sat Nov 11, 2017 4:53 am

Re: wifi stopped working

Postby jani » Fri Dec 08, 2017 10:35 pm

peoro wrote:I just felt brave and updated the system.

Everything is working fine!

Whatever caused the issue has been fixed.
Thanks for reporting back! I had the same problem and I can confirm updating packages over ethernet fixed the issue.
jani
 
Posts: 1
Joined: Fri Dec 08, 2017 10:34 pm


Return to User Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest