RPi3 shuts down/sleeps after some time

This forum is for topics specific to the Raspberry Pi and Arch Linux ARM

RPi3 shuts down/sleeps after some time

Postby od1 » Sat Oct 12, 2019 9:16 pm

Hi everyone,

I've been using archlinux arm on a bunch of 3B+ but one fresh install behaves strangely. After some time, I have yet to observe how long it takes, the pi will somehow turn into a sleep mode or shuts off. It will disappear from the local network and will not output anything on the HDMI output.

journalctl doesn't have any interesting logs regarding that. The last message was an ssh connection, and I remember to have used a service on the pi via network on the day after. No further logs. It just disappears.

Does anyone have an idea what further logs I can check or configs that could lead to this?

The setup consists of a fresh install of archlinux arm, on a fresh sd card, only one package has been added that is running 24/7 on the pi, no hibernate or anything configured. The red LED stays on when the pi is in the mentioned mode.

Thanks for taking a look
od1
 
Posts: 2
Joined: Sat Oct 12, 2019 9:08 pm

Re: RPi3 shuts down/sleeps after some time

Postby od1 » Sun Oct 13, 2019 2:59 pm

Okay I found it...

Code: Select all
kernel: thermal thermal_zone0: critical temperature reached (80 C), shutting down


Looks like I'll need some airflow on the shelf :lol:
od1
 
Posts: 2
Joined: Sat Oct 12, 2019 9:08 pm

Re: RPi3 shuts down/sleeps after some time

Postby user76 » Sat Nov 09, 2019 10:11 am

Hi,

I do not get kernel temperature messages, but I have exactly the same symptoms.

My raspy only has bind9 installed and acts as dns/dhcp server. After an unspecified amount of time aka over night, it just disappears from the network. DNS requests get answered after I "woke" it by SSH to its ip address.

My journal has no unusual entries for hours before my login at 08:23 (start lines for system info):

Code: Select all
nov. 06 14:54:27 pione kernel: Booting Linux on physical CPU 0xf00
nov. 06 14:54:27 pione kernel: Linux version 4.19.81-1-ARCH (builduser@leming) (gcc version 8.3.0 (GCC)) #1 SMP PREEMPT Sun Nov 3 16:09:32 UTC 2019
nov. 06 14:54:27 pione kernel: CPU: ARMv7 Processor [410fc075] revision 5 (ARMv7), cr=10c5387d
nov. 06 14:54:27 pione kernel: CPU: div instructions available: patching division code
nov. 06 14:54:27 pione kernel: CPU: PIPT / VIPT nonaliasing data cache, VIPT aliasing instruction cache
nov. 06 14:54:27 pione kernel: OF: fdt: Machine model: Raspberry Pi 2 Model B Rev 1.1
[...]
nov. 09 04:59:10 pione dhcpd[272]: DHCPACK on 192.168.1.11 to 84:cf:bf:89:b2:51 (android-beb2fec3da4c5c58) via eth0
nov. 09 07:22:48 pione dhcpd[272]: Wrote 21 leases to leases file.
nov. 09 07:34:17 pione dhcpd[272]: DHCPREQUEST for 192.168.1.13 from a0:c9:a0:c1:0c:a8 (computer1) via eth0
nov. 09 07:34:17 pione dhcpd[272]: DHCPACK on 192.168.1.13 to a0:c9:a0:c1:0c:a8 (computer1) via eth0
nov. 09 08:23:51 pione dhcpd[272]: DHCPDISCOVER from 84:cf:bf:89:b2:51 (android-beb2fec3da4c5c58) via eth0
nov. 09 08:23:51 pione sshd[1353]: Accepted password for XXX from X.Y.Z.A port B ssh2


I have set in /etc/systemd/system.conf the log level to debug, maybe that brings more info.

The behavior only started some weeks ago, before that it was fine. I update via pacman once a week.

Any ideas?
user76
 
Posts: 9
Joined: Sat May 26, 2018 2:04 pm


Return to Raspberry Pi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests