spi - enc28j60 latencies and packet loss

This forum is for topics specific to the Raspberry Pi and Arch Linux ARM

spi - enc28j60 latencies and packet loss

Postby bouh » Mon Nov 06, 2017 11:12 am

Hello,

I have setup a raspberry zero with an enc28j60 to connect to network.
With archlinux, I have network troubles : latencies on ssh terminal, disconnections, 60-80% ping packet loss, unable to download updates because of timeouts (pacman -Syu could not download indexes updates).
I also tried with a raspbery zero W and another enc28j60 board, same results.
I tried to change spi-max-frequency overlay parameter to 20MHz, nothing better.

It was properly working with older kernels such as 4.1
It is not working with kernels 4.4 nor 4.9

I tried to setup a raspbian distribution with the same hardware setup (kernel 4.9 as well). Network connectivity is working properly.

Any advice on how to get it working on archlinux ?

Thanks in advance.
bouh
 
Posts: 3
Joined: Sat Oct 01, 2016 7:32 pm

Re: spi - enc28j60 latencies and packet loss

Postby andre » Sun Dec 10, 2017 6:38 pm

Does operating on a lower frequency then 20 MHz improve the stability (Try 10, 5, 1 or even lower)
If that improves stability, you might have to look at your cables. When using a ribbon cable, there might be cross talk between the wires. Try to separate the wires if you are using a flat cable, then you might try in increase the speed again.
andre
 
Posts: 46
Joined: Wed Jan 25, 2012 1:39 pm
Location: Eindhoven


Return to Raspberry Pi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests