Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

This forum is for topics dealing with problems with software specifically in the ARMv7h repo.

Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby bl0ndynek » Sat Nov 18, 2017 10:21 pm

Hi,

After last system upgrade I observed strange behavior. After system restart I can connect to wifi network but it is losing connection after few seconds. After it disconnects I can't see any network or connect.

Anyone has similar problem or has some idea how to fix it?
There is noting in dmesg or journalctl.

I have Raspberry Pi 3 with Armv7h software.
bl0ndynek
 
Posts: 16
Joined: Sat Jan 10, 2015 1:58 pm

Re: Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby RImbaud13 » Sat Nov 18, 2017 11:42 pm

Hey !

I was having the same issue, and then tried to create a fresh install following the exact steps for the armv7 install on RPI3.
I still have the same behaviour.

Only unusual errors in dmesg/journalctl are "power management disabled" repeating messages from brcmfmac.
Even though I have power management disabled with a udev rule.
Firmware version is 7.45.41.23 from Dec 15 2015 18:10:45.

Steps to recreate : follow the installation steps linked above.
RImbaud13
 
Posts: 1
Joined: Sat Nov 18, 2017 11:32 pm

Re: Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby leshow » Sun Nov 19, 2017 4:37 am

I'm glad I found this issue, I'm also having this problem.


After reboot I initially get wifi and it connects, then after a few minutes it disconnects from my network.

I found something else in my journalctl though:

Hardware watchdog 'Broadcom BCM2835 watchdog timer', version 0
failed to set timeout to 600s, invalid argument
leshow
 
Posts: 3
Joined: Sun Nov 19, 2017 4:32 am

Re: Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby bl0ndynek » Sun Nov 19, 2017 6:08 pm

RImbaud13 thanks for information that reinstalation didn't help I was about to do it.
I checked various connection manager wifi-menu, netctl, NetworkManager same behavior on all of them.
bl0ndynek
 
Posts: 16
Joined: Sat Jan 10, 2015 1:58 pm

Re: Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby leshow » Sun Nov 19, 2017 8:30 pm

iwconfig shows that power management is enabled for the rpi3 wifi.

I tried rebooting then running sudo iwconfig wlan0 power off, this turns off the wifi power management, but doesn't seem to stop the wifi from dropping.

I had a usb wifi I used on my rpi2 around, so I connected that and tried it, everything works fine, the connection stays up. It's just the onboard wifi that seems to be broken.
leshow
 
Posts: 3
Joined: Sun Nov 19, 2017 4:32 am

Re: Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby robocoder » Mon Nov 20, 2017 8:57 pm

Hi!

I have wireless issues on my rasberry pi 3.

Code: Select all
# uname -a
Linux alarmpi 4.9.63-1-ARCH #1 SMP Sun Nov 19 17:36:48 UTC 2017 armv7l GNU/Linux


After boot system all work:
Code: Select all
# systemctl start wpa_supplicant@wlan0
# journalctl -f
-- Logs begin at Mon 2017-09-25 12:48:54 UTC. --
Nov 20 19:35:47 alarmpi systemd-networkd[301]: wlan0: Gained IPv6LL
Nov 20 19:35:47 alarmpi systemd-timesyncd[268]: Network configuration changed, trying to establish connection.
Nov 20 19:35:47 alarmpi systemd-timesyncd[268]: Synchronized to time server [2a01:7e00::f03c:91ff:fe96:f129]:123 (2.arch.pool.ntp.org).
Nov 20 19:35:47 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: Router Advertisement from fe80::5a8b:f3ff:fe65:ede0
Nov 20 19:35:47 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: adding address 2a02:2168:1de0:6f00:d0f5:382:2914:ced8/64
Nov 20 19:35:47 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: adding route to 2a02:2168:1de0:6f00::/64
Nov 20 19:35:47 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: adding default route via fe80::5a8b:f3ff:fe65:ede0
Nov 20 19:35:47 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: requesting DHCPv6 information
Nov 20 19:35:47 alarmpi systemd-resolved[307]: Detected conflict on alarmpi IN AAAA fe80::81b3:3c68:8c39:339
Nov 20 19:35:47 alarmpi systemd-resolved[307]: Hostname conflict, changing published hostname from 'alarmpi' to 'alarmpi10'.
Nov 20 19:35:49 alarmpi systemd-timesyncd[268]: Network configuration changed, trying to establish connection.
Nov 20 19:35:49 alarmpi systemd-timesyncd[268]: Synchronized to time server [2a01:7e00::f03c:91ff:fe96:f129]:123 (2.arch.pool.ntp.org).
Nov 20 19:35:52 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: rebind time greater than lease time, forcing to 22050 seconds
Nov 20 19:35:52 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: leased 192.168.1.67 for 25200 seconds
Nov 20 19:35:52 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: adding route to 192.168.1.0/24
Nov 20 19:35:52 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: adding default route via 192.168.1.1


Code: Select all
# ip link show wlan0
3: wlan0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP mode DORMANT group default qlen 1000
    link/ether b8:27:eb:d8:ec:5a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff


Then stop wlan0:
Code: Select all
# systemctl stop wpa_supplicant@wlan0
# ip link show wlan0
3: wlan0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
    link/ether b8:27:eb:d8:ec:5a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
# journalctl
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/p2p-dev-wlan0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or direc
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: nl80211: Failed to open /proc/sys/net/ipv4/conf/p2p-dev-wlan0/drop_unicast_in_l2_multicast: No such file or direc
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: nl80211: Failed to set IPv4 unicast in multicast filter
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: nl80211: deinit ifname=p2p-dev-wlan0 disabled_11b_rates=0
Nov 20 19:40:12 alarmpi systemd[1]: Stopping WPA supplicant daemon (interface-specific version)...
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: p2p-dev-wlan0: CTRL-EVENT-TERMINATING
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: wlan0: CTRL-EVENT-DISCONNECTED bssid=58:8b:f3:65:ed:e0 reason=3 locally_generated=1
Nov 20 19:40:12 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: carrier lost
Nov 20 19:40:12 alarmpi systemd-networkd[301]: wlan0: Lost carrier
Nov 20 19:40:12 alarmpi systemd-timesyncd[268]: Network configuration changed, trying to establish connection.
Nov 20 19:40:12 alarmpi systemd-timesyncd[268]: Synchronized to time server [2a01:7e00::f03c:91ff:fe96:f129]:123 (2.arch.pool.ntp.org).
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: nl80211: deinit ifname=wlan0 disabled_11b_rates=0
Nov 20 19:40:12 alarmpi wpa_supplicant[455]: wlan0: CTRL-EVENT-TERMINATING
Nov 20 19:40:12 alarmpi systemd[1]: Stopped WPA supplicant daemon (interface-specific version).
Nov 20 19:40:13 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: deleting address 2a02:2168:1de0:6f00:d0f5:382:2914:ced8/64
Nov 20 19:40:13 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: deleting default route via fe80::5a8b:f3ff:fe65:ede0
Nov 20 19:40:13 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: deleting route to 2a02:2168:1de0:6f00::/64
Nov 20 19:40:13 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: deleting address fe80::81b3:3c68:8c39:339
Nov 20 19:40:13 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: deleting default route via 192.168.1.1
Nov 20 19:40:13 alarmpi dhcpcd[278]: wlan0: deleting route to 192.168.1.0/24


Trying to start again:
Code: Select all
# systemctl start wpa_supplicant@wlan0
# ip link show wlan0
3: wlan0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state DOWN mode DORMANT group default qlen 1000
    link/ether b8:27:eb:d8:ec:5a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
# journalctl
Nov 20 19:41:36 alarmpi systemd[1]: Started WPA supplicant daemon (interface-specific version).
Nov 20 19:41:36 alarmpi wpa_supplicant[714]: Successfully initialized wpa_supplicant
Nov 20 19:41:37 alarmpi wpa_supplicant[714]: P2P: No social channels supported by the driver - do not enable P2P
Nov 20 19:41:37 alarmpi wpa_supplicant[714]: Failed to create interface p2p-dev-p2p-dev-wlan0: -22 (Invalid argument)
Nov 20 19:41:37 alarmpi wpa_supplicant[714]: nl80211: Failed to create a P2P Device interface p2p-dev-p2p-dev-wlan0
Nov 20 19:41:37 alarmpi wpa_supplicant[714]: P2P: Failed to enable P2P Device interface
Nov 20 19:41:37 alarmpi wpa_supplicant[714]: wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
Nov 20 19:41:38 alarmpi wpa_supplicant[714]: wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
Nov 20 19:41:39 alarmpi wpa_supplicant[714]: wlan0: CTRL-EVENT-SCAN-FAILED ret=-22 retry=1
...


Problem solved. Kernel 4.9.64-1-ARCH
robocoder
 
Posts: 1
Joined: Mon Nov 20, 2017 8:55 pm

Re: Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby leshow » Sat Nov 25, 2017 1:25 am

Has anyone found out if this has been resolved?
leshow
 
Posts: 3
Joined: Sun Nov 19, 2017 4:32 am

Re: Raspberry Pi 3 Wifi is disconnecting after a moment

Postby bl0ndynek » Tue Nov 28, 2017 8:47 am

It seems like problem was with linux-raspberrypi pacage. I have upgraded the system and wifi started to work again. The ping was odd because it was between 20ms nad 600ms.

After I blacklisted few modules it is working great.

Code: Select all
blacklist rtlwifi
blacklist rtl8192c_common
blacklist rtl8192cu
blacklist rtl8xxxu
blacklist 8192cu


It seems like there was problem with Linux firmware but I am not sure
bl0ndynek
 
Posts: 16
Joined: Sat Jan 10, 2015 1:58 pm


Return to ARMv7h

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests